Şeker Pancarı Gübreleme

Şeker Pancarı Gübreleme

Şeker  pancarı gübreleme  ile  genel olarak hedeflenen ilk şey pancarda  polar değerini yani şeker  oranını yükseltmektir. İkinci konu ise  tabii ki  pancar dekar verimini dönüm verimini artırmaktır. Tarımsal üretim şartları her bitkide  olduğu gibi pancarda da  iklim açısından her yıl daha da  zorlaşmaktadır. Bundan dolayı da  verim ve  şeker  oranı  düşme eğilimdedir. Bunun yanında  yine   toprakların daha da  bozulması pancar  üretim işini çok daha  riskli hale getirmektedir. Aşağıdaki pancar gübreleme  programında mümkün olduğunca pancar verimini artırmak ve   pancarda  şeker  oranını yükseltmek için çaba  harcandığı gibi, en az su, en az  ilaç, en az  gübre kullanımını gözetmiştir. 
   Bu Programda Kullanılan 4 Çeşit  Gübrenin  Broşürü Ve Fiyatları için Tıklayınız

Şeker Pancarı Gübreleme

Aşağıdaki Youtube video listesinde yukarıdaki programdaki gübrelerden en az bir yada daha fazlasının uygulandığı arazilerdeki pancar verimini ve polar değerini gösterir videolardır.

Pancar Videoları

Şeker Pancarı Gübreleme Programı - Gübre Önerisi - Pancar Gübresi Tavsiyesi

Rekor Gübre A.Ş Şeker Pancarı  Gübreleme  programı  dahilindeki aşağıdaki gübreleri kullanmadan önce gübrelerin broşürlerini dikkatlice okuyunuz. Programdaki her gübremizin görevi ayrı olup takım olarak kullanmanız en iyi sonucu verir. Ayrıca aşağıdaki gübreler dışında tarımsal üretiminizde ihtiyaç duyulan diğer gübreleri de  kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Pancar için Rekor Gelişim Tarla Gübresi

Şeker pancarı gübreleme için kullanılan Rekor Gelişim Tarla gübresi katı formada bir üründür. Pancar ekimi öncesi toprak hazırlığı döneminde son toprak işleminden önce yada 1. çapa öncesi uygulanabilir.   Elle yada gübre saçma  makinası toprak yüzeyine ile saçılır. Dekar başına  12-18 kg  arası uygulanır. 2 Yılda bir atılması yeterlidir. Organik bir üründür.

https://www.rekorgubre.com.tr/REKOR-GELISIM-TARLA-18-KG-KATI-TOPRAK-DUZENLEYICI-GUBRE,PR-14.html

Pancar için Rekor Mikro Element Gübresi

Şeker pancarı gübreleme işleminde Rekor Mikro Element Damlama gübresinin ilk uygulaması pancar   ekiminden önce son toprak işlemi öncesinde  holder ile  dekara en az 40 lt. su ile toprağa püskürtülerek uygulanır. ( Püskürtürken holder sürekli karıştırma modunda olmalıdır.)   Damlama ve  yağmurlama gübreleme sistemi olan  arazilerde ise 1. Uygulama ilk sulama  ile, 2. Uygulama 1. uygulamadan 45 gün sonra verilir. Uygulama dozu dekara  200-300 gramdır. Damlama sulamanın başlarında uygulayınız. Gübre  tankına yada holdere katmadan önce  başka bir kapta  biraz  çözüp öyle  katınız. Yağmurlama sulama olup gübre  tankı olmayan arazilerde ise holder  ile  dekara  en az 40 litre  su kullanarak   mümkün olduğunca toprağa  gelecek şekilde  püskürtülüp ardından hemen yağmurlama  sulama  çalıştırılması şeklinde uygulanır. Aynı şekilde holder ile   yağmur  öncesinde de  uygulanabilir. Tüm zirai ilaç ve gübreler  ile  karışabilir. Rekor Nk’lı damlama gübresi ile karışabilir.

https://www.rekorgubre.com.tr/urun/1-kg-rekor-ec-fertilizer-bakir-cusulfat-mangan-mnsulfat-ve-cinko-znsulfat-mikro-bitki-besin-maddeleri-karisimi-damlama-gubresi


Pancar için Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi

Şeker pancarı gübreleme için önerdiğimiz, şeker pancarında yaprak gübrelemede tavsiye ettiğimiz Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi, sıvı formada olup yapraktan uygulanır. Damlama yada yağmurlamadan kesinlikle uygulanmaz. 1. Çapa dönemi sonrası yada  yabancı ot mücadelesi yapıldıktan sonra  1. uygulama  yapılır. 2.uygulama: 1. uygulamadan 45 gün sonra yapılır.  Holder yada drone ile uygulanır. Atım öncesi yapraklar kuru olmalıdır. Uygulama dozu  1 dekara 100 cc (mml) miktarındadır. Uygulama yapılırken yaprakları ve gövdesi ıslansın ama yere damlamayacak şekilde ideal su ile püskürtülür.  Atım sonrası bitkiyi susatmaz, aksine  susuzluk stresini azaltır.Tercihen suya ihtiyacı yokken,  bitki gelişimine uygun stabil hava şartlarında  uygulayınız. Uygulama sonrası yapraklara  6-8 saat su gelmemelidir. Yabancı ot varken uygulamayınız. Yabancı ot ilacı ile  karıştırmayınız.  Karışabilirlik : Sadece Rekor Gübre firmasının ürettiği ve belirttiği  yaprak gübreleri ile  karışabilir, başka gübreler  ile  karışmaz. insektisitler ile  karışabilir. pH değeri 3  olup en iyi çalıştığı karışım  pH değeri 5-6   arasıdır. Pancar gübrelemede yukarıda bahsettiğimiz Rekor Gübre A.Ş ürettiği Bor Rekor yaprak Gübresi ile karışabilir.

https://www.rekorgubre.com.tr/urun/1-litre-rekor-gubre-ec-fertilizer-sivi-mikro-bitki-besin-maddeleri-karisimi


Pancar için Rekor NK'lı Damlama Gübresi

 Şeker pancarı gübreleme işleminde takriben 2. çapa döneminden itibaren başlanıp    1,5 ay ara  ile 2  tekrar  tavsiye edilir. Uygulama dozu dekara  100-200 gramdır.  Damlama-Yağmurlama gübreleme  sistemi ile uygularken Rekoru en başlarda giriniz, bittikten sonra diğer gübreleri de  girebilirsiniz. Yağmurlama sulama olup gübre  tankı olmayan arazilerde ise holder  ile  dekara  en az 40 litre  su kullanarak   mümkün olduğunca toprağa  gelecek şekilde  püskürtülüp ardından hemen yağmurlama  sulama  çalıştırılması şeklinde uygulanır. Aynı şekilde holder ile   yağmur  öncesinde de  uygulanabilir. Salma sulama yapılan arazilerde  su dolu bir bidonun içine tek olarak   boşaltılıp karık başından sulama suyuna damlatma  şeklinde   uygulanabilir. 

https://www.rekorgubre.com.tr/urun/rekor-nkli-organomineral-sivi-gubre


 Şeker Pancarı için Taban Gübresi 

Şeker pancarı için dekara  kaç kg  taban gübresi kullanılır, kaç kg  DAP gübresi verilir, dekara  kaç kg 3 15 Gübresi uygulanır. Her  ne  kadar  toprak analizi yapılmalıdır. Her  ne  kadar  toprak analizi yapınız  ve  buna  göre  Dap gübresi mi yoksa  3 15 gübresi mi uygun şeklinde  gübre  tavsiyesi edilse de  çiftçilerimiz kendi tarlasının durumuna  göre  nöbetleşe  uygulamaktadır. Şeker  pancarı fabrikaları özellikle  taban gübresini  hesaptan mahsup edecek şekilde  vermektedir. Yaklaşık olarak ekim döneminde  taban gübresi olarak 35-70 kg  arası bir  uygulama  yapılmaktadır.

Şeker Pancarı Gübrelemede Sık Sorulan Sorular

Aşağıdaki sorular  pancar gübrelemesi hakkında  sık sorulan sorular  olup zaten çoğunluğu yukarıda cevaplanmıştır. 

Pancara Hangi Gübre Atılır

Şeker pancarına  hangi gübre atılır, pancara hangi gübreler uygulanır, pancarda en iyi verimi hangi gübreler verdirir, hangi gübre ile  şeker  pancarı polar değeri -  şeker  oranı  en fazla yükseltilir ? En iyi pancar gübresi hangisidir.

Pancar Gübresi İçeriği

Şeker  pancarı gübresi içeriği nasıl olmalıdır, ne  olmalıdır. Yukarıda  saydığımız  gübrelerin içerik değerlerini öğrenmek için alt tarafındaki linklere tıklarsanız eğer  pancar gübresi olarak sizlere  kullanmanızı tavsiye ettiğimiz gübrelerin içerik değerlerini görebilirsiniz. Çiftçilerin tabiri ile  süper verim alabilmeniz için doğru içerikli gübreler uygulamanız  gereklidir. Bunun yanında da  örneğin bir verdiğiniz gübrenin içerikleri ile  diğer  gübrenin içeriği çakışıyorsa  aynı içerikse yada  benzer amaç ile  satılıyorsa  burada tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Şöyle ki sizlere yukarıda  verdiğimiz topraktan uygulanan  Rekor Gübre ürünlerini kullandığınız  süre  içerisinde bunlara  ilave  olarak içerisinde topraktaki  taban gübresini ve  üst gübresini aldırıcı, aldırmayı daha  kolay hale getiren başka  bir  uygulama  yapmanıza  gerek yoktur, sadece ilave  gereksiz masraf yapmış olursunuz. 

Şeker Pancarı Gübreleme Zamanı

Şeker  pancarı gübreleme  zamanı, pancara  ne zaman gübre verilir, verilmelidir. Gübreleme zamanına dikkat edilmesi verilen gübrelerin etkinliğini daha da  artırır. Her gübre  üreticisi firma gerek pancar yetiştiriciliği için gerekse  diğer bitkilerin yetiştirilmesi için   ürettiği gübrelerin kullanım zamanlarını detaylı açıklar. Örneğin yukarıdaki Rekor Gübre ürünlerinin açıklamalarına  bakıldığında, pancarda  yapraktan gübrelemede, damlama gübrelemede, toprakaltı gübrelemede, yağmurlama gübrelemede  önerdiğimiz tüm gübrelerin kullanım zamanlarını en detaylı şekilde  yazdığımızı görebilirsiniz. 

Pancarda şeker oranı nasıl yükseltilir

Şeker   pancarında şeker  oranı nasıl yükseltilir, pancarı poları nasıl yükseltilir, pancar  şeker  oranı kaç olmalıdır, şeker  pancarının şeker  oranı nasıl ölçülür, bunun için hangi gübrelerden ne  kadar gübre atılır, 1 ton pancardan ne  kadar  şeker  çıkar gibi bir çok sorunun cevabını vermeye  çalışalım. Şeker  pancarında   şeker  oranını yükseltmek için tabii ki gerekli iklim isteklerinin uygunluğunu sağlandığını ve  diğer  pancar yetiştiriciliği kurallarının eksiksiz yapıldığını varsayarsak en hızlı şekilde  doğru pancar gübreleme  ile  şeker  oranını yükseltebilirsiniz. Yukarıda  şeker  pancarı bitki besleme  programına uymanız şeker değerini bölgeniz şartlarına göre en yükseğe çıkarmaya  yetecektir. Yine doğru zamanda  ekim ve  doğru zamanda  hasat pancarda  şeker  oranını yükseltir. Bazen sonbahar  kış yağmurlarına  kalmamak için  pancar  üreticisi çiftçilerimiz örneğin pancar tohumunun süresinden daha  erken hasat  yapabiliyor. Bu da  şeker  pancarının şeker  oranını düşürür. Vaktinde  hasat her bitki için çok önemli olduğu gibi pancar  içinde  çok önemlidir. Örneğin çerezlik kabak çekirdeğini vaktinde  önce yaparsanız, hasat  yaparken içi dolu gibi gözüken kabak çekirdeklerinin çekirdeği kuruttuğunuzda  içinin boşaldığını, randımanının düştüğünü görebilirsiniz. Hasattan önce dalından düşen için dolu bir fındığı alın evinize götürüp kurumasını bekleyin randımanı çok ciddi düşer. Şeker  pancarının da  aslında randımanı içindeki şeker  oranıdır. Erken hasat halinde  randımanı yani pancar şeker  oranı düşecektir. Şeker fabrikaların üreticilere verdiği fiyat  genel olarak 16 şeker  oranıdır. 16 puanın üstüne  çıkılırsa  ilave ödeme yapmaktadırlar. altında  kalınırsa  kesinti olmaktadır. Şeker  oranı 16  olan  1 ton şeker  pancarından 160 kg  şeker  çıkar. Yani şeker  oranı yüksek olması bu yüzden asıl ticari değere sahip olan şeker üretimini  hem daha  kolay hale getirmekte  hem de  artırmaktadır. 

Pancarda Şeker Oranı Nasıl Ölçülür

Şeker  pancarı şeker  oranı nasıl ölçülür dersek bir  meyvenin içindeki şeker  oranı ölçmekten farklı değildir. Bu yüzden meyvenin suyunun sıkılıp, bu içindeki şeker  oranını ölçen bir  sürü piyasada  cihaz  vardır. Bu söylediğimiz şey  genel bir  bakış açısıdır. Detaylara  indiğimizde  şeker  pancarında  şeker  ölçümü ne zaman yapılır, nasıl yapılır gibi konularda  muhakkak bir yönetmelik, bir  tanım, resmi bir  kural olması şarttır. Çünkü pancar  fabrikasına  malını teslim eden çiftçiye sonradan ölçülüp  ve  buna  göre  ödeme  yapılan bir durum söz konusu iken bu konuların daha  şeffah  bir halde olması gereklidir. Hatta  şeker  ölçümünü şeker  pancarı fabrikasının kendisi değil ülkemizin milli Akredite kurumu TÜRKAK tarafında akredite edilmiş bir laboratuvar tarafından ve  bağımsız  kişiler  tarafından ölçümü yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Yani ölçümü yapanın ne  şeker  pancarı fabrikası ile  çıkar  ilişkisi, ne de  çiftçi ile  bir ilişkisi olmalıdır, bağımsız  olmalıdır. Çünkü pancarını üreten çiftçinin pancarını vereceği başka  yerler başka  fabrikalar  olsaydı eğer bu konu önemli olmayabilirdi, ama  mecburen aynı fabrikaya  pancarını vermek zorunda  olduğu için bu konu önem kazanmaktadır. Yani şeker  pancarı şeker  oranı neden düşer dersek, yanlış ölçümde   bu oranı düşürür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.